YÜKSEK DOZ C VİTAMİNİ KULLANIMI

C vitamini vücut için önemli bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini destekler. Fakat, C vitamini kullanırken günlük kullanım dozuna dikkat etmek gerekir.

GÜNLÜK C VİTAMİNİ KULLANIM MİKTARI NE OLMALIDIR?

C vitamini vücutta üretilemez ve depolanamaz. Bu yüzden besinlerle (portakal, mandalina, greyfurt, brokoli, ıspanak vs.) ve ek takviyelerle düzenli bir şekilde almamız gerekmektedir.

Günlük C vitamini ihtiyacı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. İhtiyacınız olan doz miktarı hekiminiz tarafından belirlenecektir. Günde 1000 mg.'dan fazla C vitamini kullanmadan önce doktorunuzdan mutlaka onay almanız önerilmektedir.

YÜKSEK DOZ C VİTAMİNİNİN POTANSİYEL RİSKLERİ NELERDİR?

1. Mide Rahatsızlıkları: C vitamini takviyeleri idrar söktürücü etkiye sahiplerdir. Bol miktarda sıvı ile tüketilmesi önerilmektedir. İdrar söktürücü etkisi olduğundan dolayı yüksek dozda C vitamini kullanımı, mide-barsak sistemini etkileyerek, mide ağrısı, bulantı, ishal, gaz gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

2. Böbrek Taşları: C vitamininin yüksek doz kullanımı böbrek taşı oluşumuna da neden olabilmektedir.

3. Kan Şekerinde Yükselme: Geçici bir süreliğine de olsa kan şekerini yükseltebilir.

4. Demir Emilimini Etkileme: C vitamini demirin vücut tarafından emilimini arttırabilmektedir. Bu durum demir eksikliği yaşamayan kişilerin demir değerlerinin fazla yükselmesine neden olacağından sorun teşkil edebilir bir durumdur.

5. Diş Erozyonu: Fazla miktarda asit barındıran takviyeler ve fazla kullanılan C vitamini diş minesini aşındırabilir ve mineye zarar vererek dişlerde hassasiyete yol açabilir.

YÜKSEK DOZ C VİTAMİNİ HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE ETKİLİDİR?

Biyolojik olarak yüksek sayıda hücreyi etkilediği için birçok hastalığın tedavisinde destekleyici amaçla kullanmaktadır. Bu hastalıklar;

• Viral enfeksiyonlar (Covid-19 enfeksiyonları dahil)

• Bakteriyel enfeksiyonlar

• İştahsızlık

• Sık tekrarlayan prostat bezi iltihapları

• Vücutta enerji eksikliği ve sürekli hissedilen yorgunluk

• Metabolik sendromlar (diyabet, obezite, kalp hastalıkları, inme): Damar endotel hasarına yol açan tüm durumlar

• Gut hastalığının tedavisi

• Kanser hastalarında destek tedavi

 

Dr. Aida Keklik
Academic Group Sağlıklı Yaşam Merkezi Hekimi