Skolyoz, omurganın düz bir çizgiyi takip etmeyip karşıdan bakıldığında S şeklinde sağa veya sola doğru eğilmesi ile karakterizedir.

Skolyoz genellikle çocuklarda oluşmaya başlamaktadır. Daha çok da ergenlik döneminde ortaya çıkar ancak her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Boyun uzadığı 2 hızlı evre vardır. 6-8 yaş arası çocuklarda ve 11-13 yaş arası ergenlik döneminde çok hızlı omurga uzaması olmaktadır. Bu hızlı uzama sırasında omurganın düz bir şekilde uzamayıp sağa sola kıvrılarak uzamasına skolyoz adı verilmektedir.

Skolyozun Tedavisi

Skolyozun tedavisi, hastanın yaşına, skolyozun şiddetine ve eğilmenin derecesine bağlı olarak değişmektedir.

Erken dönemde ve düşük açılarda yakalanmış hafif skolyoz vakalarında, korse uygulamalarıyla çocuğun boy uzaması bitene kadar omurgayı düzleştiren korseler uygulanmaktadır. Boy uzaması tamamlanana kadar düzenli olarak kontrol edilir. Korse kullanımına rağmen eğrilikte hızlı bir artış olursa bu sefer cerrahi müdahaleler devreye girmektedir.

Cerrahi yöntemlerde, omurgaya çeşitli vidalar yerleştirerek beraberinde bir çubuk ya da esnek bir iple bu vidaları bağlayarak omurganın düzelmesi sağlanır. Bu işlem sonrasında bir fizik tedavi uzmanından kas kuvvetlendirme konusunda destek alınır.

 

Doç.Dr.Görkem Kıyak
Ortopedi ve Travmatoloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.