İlk Gün Kurban Eti Yenilir Mi?

Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin 1 gün dinlendirilmeden yenmesi sindirim problemlerine neden olabilir. Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmalıdır. Olgunlaşmamış etler zor işlenir, iyi pişmez, sert ve lezzeti azdır. Olgunlaşmış etler daha kolay işlenir, kolay pişer ve lezzetlidir.

Etler Nasıl Saklanmalıdır?

Kesilen etler parçalar halinde güneş görmeyen serin bir yerde (14°C) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmelidir. Bu süre 5-6 saati geçmemelidir. Dinlendirilen et daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır. Et kesim sıcaklığında iken kapalı ambalajlarda (poşet vb) veya hava almayacak şekilde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı iç kısımları soğutmaya yetmez. Böyle durumlarda etkin hava almayan kısımlarında kısa sürede bozulmalar başlar. Kesim sonrası et kesim sıcaklığındayken hemen buzdolabına konursa veya 10°C'nin altında bir ortamda tutulursa ‘soğuk kasılması’ denilen durum meydana gelir. Bu durumda et yeterince olgunlaşmadığı için lezzeti düşer ve sert bir yapıda kalır. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp -180°C de 6 ay saklanabilir.

Etler tuzla salamura edilerek de saklanabilir. Tuz, etlerin uzun süre bozulmasını önler. Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda 1 yıl saklanabilir. Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur.

İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir.

Kıyma haline getirilirse, saklama süresi kısalacağı için, buzdolabında 1-2 günden fazla tutulması önerilmez. Parça etse 2-3 gün saklanabilir.

Tüketeceğiniz kadarından fazlasını uygun koşullarda buzdolabı poşetinde tek kullanımlık olarak ayrı ayrı saklanması gerekir. Donmuş eti buzdolabının alt bölümünde çözdürmeli, çözünmüş et tekrar dondurulmamalı ve kısa sürede tüketilmelidir.

Kurbanlık hayvan etinin buzdolabı koşullarında dayanma süresi kesim kalitesine ve et parça büyüklüğüne göre değişir ama ortalama +4°C de 5-6 gün, kıymada ise yaklaşık 1 gündür. Eğer daha uzun süre saklanması düşünülürse mutlaka derin dondurucuda (-18°C) muhafaza edilmelidir.

Derin Dondurma İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Dondurulacak etlerin büyük parçalar halinde olmamasına, tek porsiyonluk hazırlanmasına, etin sıcaklığının ortam sıcaklığına gelene kadar bekletilmesine, sonra soğutulup derin dondurucuya konulmasına dikkat edilmelidir.

Donmuş et buzdolabının iç kısmında çözündükten sonra pişirilmelidir. Çözündürmeden direkt yemeğin içine konulmamalıdır. Ortam ısısında çözündürme yapmak doğru değildir. Sıcak su içerisinde, kaloriferin üzerinde çözündürme yapılmaz. Çözündürülen etin tekrar dondurulması doğru değildir.

Et Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

Yenilen miktar da önemlidir. Etler doğmuş yağ ve kolesterol içeriğinden dolayı günde 3 yumurta büyüklüğünü geçmeden tüketilmelidir. Ayrıca et yemeği yanında bol limonlu salata ile yenirse sindirimi ve ette bulunan demirin emilimi daha iyi olacaktır.

Pişirme Yöntemleri Nasıl Olmalıdır?

Etlerin görünen yağları temizlendikten sonra ızgara, haşlama veya sebzelerle birlikte ve düşük ısıda pişirilmesi daha uygundur. Mangal tercih ediliyorsa da et ile ateşin arası 15 cm den daha az olmamalıdır. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden, iç taraf pişmeyebilir. İyi pişirilmemiş et, besin güvenliği açısından risk yaratır.

Etler haşlama, ızgara, buğulama yöntemi ile pişirilmeli asla kızartılmamalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

Tatlı Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Kurban Bayramı’nda ikram için ağır hamur tatlıları yerine meyve veya sütlü tatlıları tercih etmek küçük porsiyonlar halinde tüketmek gereksiz kilo alımını engelleyecektir.

Kalp Hastaları Kurban Bayramında Nelere Dikkat Etmelidir?

Kalp hastaları kırmızı eti sınırlı tüketmelidir. Haftada 1-2 kez ve özellikle tüketilen miktarı ayarlamaları gerekmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğundan kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmelidir.

 

Dyt. Sabiha Keskin
Beslenme ve Diyetetik

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayın.