Tetik parmak, tıbbi adıyla Stenozan Tenosinovit; parmağımızı kapatan tendonların avuç içinde bir bölgede kalınlaşması nedeniyle eskisi gibi içine girdiği tünelde rahat hareket edemeyip bir noktada takılıp kalması durumuna denir. Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan ve vücutta hareketi sağlayan bağ dokularıdır. Genellikle basitçe ittirildiği zaman açılır fakat tekrar kapatıldığı zaman yeniden aynı şekilde kalacaktır. Takılıp açılma sırasında ağrıya neden olabilmektedir.

TETİK PARMAK OLUŞUM NEDENLERİ NELERDİR?

Temel olarak bunun oluşma sebebi; romatizma ve şeker hastalarında avuç bölgesindeki tendondaki romatizmanın ve şekerin yaptığı dejenerasyona bağlı kalınlaşmalar olabilmektedir. Aşırı itme ve çekme kuvvetiyle tendonun içinde bir hasarlanma olursa tendon kendini iyileştirmeye çalışırken bu kalınlaşmalar oluşabilmektedir.

Takılmanın genellikle ana sebepleri bunlardır.

TETİK PARMAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tetik parmak belirtileri genellikle yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır.
•    Parmağın eğilip düzleştirilmesi sırasında ağrı veya hassasiyet hissi, 
•    Parmağın büküldüğü zaman takılması veya kilitlenmesi durumu,
•    Parmak tabanında şişlik veya yumru oluşumu.

TETİK PARMAK TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tetik parmak tedavisi, belirtilerin şiddetine ve süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
1.    Dinlenme ve Aktivite Değişikliği: Parmaklardaki sıkça tekrarlanan hareketleri azaltmak, iltihabın hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
2.    Splintler: Gece boyunca parmağın sabitlenmesi, belirtilerin azalmasına yardımcı olmaktadır.
3.    Fizik Tedavi: Parmak hareketliliğini ve fonksiyonunu artırmak için kullanılmaktadır. El ve parmak hareketlerini iyileştirmek için uygulanan egzersizler, iltihabı ve takılmayı azaltabilmektedir.
4.    Steroid Enjeksiyonları: Şiddetli durumlarda, iltihabı azaltmak ve hareketliliği arttırmak için steroid enjeksiyonları önerilebilir.
5.    Cerrahi Tedavi: Diğer tedavilerden fayda görülmeyen durumlarda, tendonu serbest bırakmak için cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

TETİK PARMAK ÖNLEME YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tetik parmak riskini azaltmak için, parmaklardaki sık sık tekrarlanan hareketlerden kaçınılmalı ve gerektiğinde uygun ergonomik araçları kullanmalısınız. Ayrıca, el ve parmak egzersizleri yaparak tendonlarınızın esnekliğini arttırabilirsiniz.

Doç. Dr. Görkem Kıyak
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.