İçindekiler
  1. EEG (Elektroensefalografi) Nedir?
  2. EEG Nasıl Çekilir ve Nasıl Değerlendirilir?
  3. Hangi Hasta Gruplarına EEG Çekilir?
  4. EEG Çekimi İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
  5. Academic Hospital’da EEG Hizmeti

Son dönemde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte EEG ve benzeri tekniklerde farklı yöntemler kullanılarak beynin fonksiyonel (işlev) özellikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi edinme şansımız oldu.

EEG (Elektroensefalografi) Nedir?

Beynin elektriksel aktivitesinin dijital ortamda kayıt edilmesi anlamına gelir. Beyin fonksiyonlarının değerlendirilmesi için en yaygın ve etkili yöntemlerden biridir. Beynin elektriksel aktivitesindeki anormallikleri tespit etmek için kullanılan bu yöntem, epilepsi (sara hastalığı), uyku bozuklukları ve beynin işlevsel yönetimini bozan diğer nörolojik hastalıklarda önemli bir rol oynar.

EEG Nasıl Çekilir ve Nasıl Değerlendirilir?

EEG çekimi sırasında hastanın kafa derisine elektrotlar yerleştirilir ve beyin dalgaları özel bir cihazla kaydedilir. EEG uzmanlaşmış bir teknisyen tarafından çekilir.

En az işlem süresi 30-60 dakika sürer ve ağrısızdır. Farklı hasta gruplarında hekimin istemiyle 3 saatlik ya da 24 saatlik video monitörizasyonu ile de kaydedilir. Çekimlerde monitörizasyon neticesinde trase elde edilir. Trase; beyin veya kalp gibi organların elektrotlar kullanılarak elektriksel aktivitelerinin görsel bir kaydıdır.

EEG, uzman nörolog tarafından analiz edilerek hazırlanır. EEG çekimi sırasında uyanıklık ve uyku ayrı olarak değerlendirilir. Beyin dalgalarındaki düzenlilik ya da anormallik olası nörolojik hastalıklar düşünülerek değerlendirilir.

Hangi Hasta Gruplarına EEG Çekilir?

Epilepsi (sara) hastalarında nöbetin türü ve kaynağını belirlemek, zihin bulanıklığı (konfüzyon) durumunun sebebini araştırmak için sıklıkla kullanılır. Ayrıca uyku bozukluğu olan hastalarda uyku sırasında beyin aktivitesini incelemek, kafa travmasında beyin fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla da EEG uygulanır. Demans (bunama) ve baş ağrısında da beynin elektriksel aktivitesinin lokalizasyonunda da yol gösterici olabilir.

EEG Çekimi İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

EEG çekiminden en iyi sonuçları elde edebilmek için bazı hazırlıklar önemlidir. Çekim öncesinde karnınızın tok olması olası hipoglisemiyi (kan şekerinin düşmesi) dışlamak için önemlidir. Saçınızın temiz olması, trasedeki kayıt kalitesini artıracaktır, elektrotların kafa derisine daha iyi temas etmesi için önemlidir.

Çekim sırasında teknisyen tarafından yönlendirileceğiniz bazı basit manevralar vardır: göz açıp kapama, sık nefes alma (hiperventilasyon) ya da fotik uyarı (ışık tepkisi) verilmesi gibi. Bu süreçte rahat olmanız önemlidir. Ayrıca, çekime gelirken hekiminizin yazdığı istek kağıdını yanınızda getirmeyi unutmayınız.

Academic Hospital’da EEG Hizmeti

Kurumumuzda normal EEG, uyku ve uyanıklık EEG'si uygulanmaktadır.

Prof. Dr. Sevinç Aktan
Nöroloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.