İçindekiler
  1. EMG (Elektromiyografi) Nedir?
  2. EMG Hangi Durumlarda Yapılır?
  3. EMG Nasıl Yapılır?
  4. EMG Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
  5. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

EMG (Elektromiyografi) Nedir?

EMG (Elektromiyografi), kas ve sinirlerin elektriksel aktivitesini ölçen tanı amaçlı bir testtir. Kasların istirahat halinde ve istemli kasılması halinde ürettiği elektriksel sinyaller değerlendirilerek, kas veya sinir kaynaklı problemler tespit edilir.
Özellikle nörolojik kökenli hastalıklarda EMG, tanı koydurucu olduğu gibi ayırıcı tanıda da yardımcı bir yöntemdir. Ayrıca tedaviye yönlendirmede de önemli bir tetkiktir.

EMG Hangi Durumlarda Yapılır?

EMG testi, kas ve sinir sisteminde yaşanan birçok sağlık sorununun tanısında kullanılır. Özellikle:

  • El, kol, bacak veya yüzde uyuşma ve karıncalanma
  • Kas güçsüzlüğü
  • Kaslarda seğirme, kramp veya kas spazmları
  • Sinir sıkışmaları (Tuzaklama) (örneğin: Karpal Tünel Sendromu)
  • Bel ve boyun fıtıklarına bağlı sinir basıları
  • ALS, polinöropati, miyopati gibi kas-sinir hastalıkları

gibi durumlarda, hastalığın kaynağını belirlemek ve doğru tedavi planını oluşturmak amacıyla EMG testi yapılması önerilir.

Belirtileriniz varsa vakit kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurmanız en sağlıklı adımlardan biri olacaktır.

EMG Nasıl Yapılır?

Genellikle iki bölümden oluşur.

  • Sinir İletim Çalışması (NCS): Cilt üzerine küçük elektrotlar yerleştirilir. Elektrotlar aracılığıyla sinirlere düşük voltajda elektrik uyarıları verilir ve sinirlerin bu uyarılara ne hızda ve nasıl tepki verdiği ölçülür.
  • İğne EMG (Kas İçine Elektrot Yerleştirilmesi): İnce bir iğne elektrot, ilgili kas içine yerleştirilir. Hasta istirahat halinde ve kasarken elde edilen elektriksel sinyaller kaydedilir. Bu sayede kasın ve onu kontrol eden sinirin sağlığı değerlendirilir.

EMG sonuçları, uzman bir nöroloji hekimi tarafından değerlendirilir. EMG sonucuna göre tanı konulur ya da ileri tetkik istenebilir.

EMG Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Elektromiyografi işleminin sağlıklı sonuç vermesi için testten önce duş alınabilir, ancak ciltte losyon/yağ olmamalıdır.
  • Test açlık gerektirmez. Kan sulandırıcı kullananlar, test öncesi doktorunu bilgilendirmelidir.
  • Kalp pili veya vücuda yerleştirilmiş başka bir elektronik tıbbi cihaz varsa, EMG testinden önce mutlaka teknisyene veya nöroloji uzmanına bildirilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

EMG Ne Kadar Sürer?
Uygulama yapılacak bölgeye ve sorunun kapsamına göre değişmekle birlikte genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında sürer.
EMG Testi Güvenli Midir?
EMG güvenli bir tanı yöntemidir. Radyasyon içermez ve kalıcı bir yan etkisi yoktur. Hasta işlemden sonra günlük hayatına dönebilir, özel bir dinlenmeye ihtiyaç duymaz.
EMG Testi Ağrılı Mı?
Yüzey elektrotları ile yapılan sinir iletim çalışmaları genellikle ağrısızdır ancak rahatsız edici olabilir. İğne EMG sırasında kas içine ince bir iğne yerleştirildiği için hafif bir batma veya rahatsızlık hissi olabilir; ancak bu genellikle kısa sürelidir ve tolere edilebilir düzeydedir.

Prof. Dr. Tülin Tanrıdağ

Prof. Dr. Tülin Tanrıdağ
Nöroloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.