Kolonoskopi, içi boşluklu bir organ olan kalın bağırsağın kolonoskop denilen bükülebilir bir aletle incelenmesidir. Kolonoskopi bağırsak dışı basılar, bağırsak duvarına ait anormallikler ve bağırsak boşluğundaki patolojiler hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Kolonoskopi, kalınbağırsağı görüntüleyen en hassas yöntemdir. Bu inceleme ile hem tanı konur hem de tedavi yapılır.
Bu işlemden önce bir gün süreyle berrak sıvı diyet kullanımı şarttır. Bu sayede bağırsak temizliği sağlanarak bağırsak mukozası görünür hale gelmektedir.
Kolon kanseri önlenebilir bir kanserdir. Kolonoskopi işlemini 45 yaşında bir kez yaptırırsanız çok büyük olasılıkla hayat boyu kolon kanseri olmazsınız.
Kolonoskopi ağrılı bir yöntem olarak bilindiği için kişiler yaptırmak istemez. Oysa yıllardır uygulanan kolonoskopi artık tamamen ağrısızdır. Yakın zamana kadar kolonoskopi damardan yapılan farklı etkileri olan bir ilaçla yapılmaktaydı. Bu ilaç ağrı ve sızıyı büyük ölçüde azaltmaktaydı. Hastaların yine de konforunda eksiklikler yaratmaktaydı. Ancak günümüzde, kolonoskopi işlemlerinde olan değişiklikler ve yeni geliştirilen ilaçlar sayesinde, hasta işlem boyunca hiç ağrı ya da sızı hissetmez. Ayrıca işlem süresi de 15-20 dakikaya kadar inmiştir. Uygulanmakta olan ilaçların güvenlik ve konfor açısından önemli avantajları bulunmaktadır. Özellikle hastaların ağrı konusundaki sıkıntılarının giderilmesinde önemli katkılar sağlamaktadır. Yapılan işlemden çok kısa bir süre sonra, hasta eve gider hale gelmektedir.
Ağrı ya da sızı duymaktan korkan hastalar bu metotla çok rahat kolonoskopi yaptırabilirler.
Gastroenteroloji doktoru Prof. Dr. Erol AVŞAR, doktorumuz ile ilgili bilgi ve randevu almak için tıklayın.