Biyonik kulak ameliyatı, tıp literatüründe koklear implant olarak da tanımlanır. İşitme cihazlarının yeterli olmadığı ya da fayda sağlamadığı hastalarda başvurulan bu yöntem, son yıllarda işitme kaybı tedavisinin altın  standardı haline gelmiştir.

Bir tür iç kulak protezi olan koklear implant, hastanın günlük yaşamda sesleri ve konuşmaları duyabilmesini sağlar.

Koklear İmplant Cihazı Nedir?

Koklear İmplant cihazı, işitme cihazlarından farklıdır. İleri derece işitme problemi yaşayan hastalara uygulanan koklear implant, bir tür elektronik medikal cihazdır.

Koklear implant cihazının çalışma prensibi, iç kulaktaki duyma sinirlerinin elektriksel olarak uyarılmasıdır.

Koklear implant cihazı iki bölümden oluşur.
- İç bölüm (işlemci) genel anestezi ile cilt altına yerleştirilirken,
- Dış bölüm (mikrofon) sesleri algılamak için kulağa takılır.

Koklear implant cihazı, işitme cihazları ile aynı prensiplerle çalışmaz ancak ileri ve çok ileri işitme kayıplarında işitme cihazlarının yetersiz kaldığı bilinir. İşitme cihazlarına karşın koklear implantlar, son yıllarda ileri derecede işitme kayıplarının tedavisinin altın standardı haline gelmiştir.

Biyonik Kulak Ameliyatı Kimlere Yapılır?

- İşitme kaybı işitme sinirindeki hasardan kaynaklanmayan kişilerde,
- İleri derecede işitme kaybı olan kişilerde,
- Kokleanın herhangi bir enfeksiyon sonrasında elektrotları yerleştiremeyecek durumda olan kişilerde.

Biyonik Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat planlaması yapılan hasta, operasyon sürecine hazırlanır ve genel anestezi uygulanır. Biyonik kulak ameliyatı 2 ila 4 saat arasında sürer. Bu süreçte kulak arkasındaki kemik yapıda implantın yerleştirilmesi için alan açılır, iç kulağa ise minimal bir delik açılır. Bu yolu takip ederek elektrot taşıyıcısı ve implant yerleştirilir.

Ameliyat sonrasında, hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte, 3 ila 5 gün arasında hastanede kalma gerekebilir. 

Ameliyatın başarı oranı, uygun hasta seçimi ve ameliyatı yapan cerrah ve ekibinin tecrübesiyle yakından ilişkilidir. Bu nedenle, ameliyata başvuracak olan hastaların, bu alanda deneyimli cerrahları tercih etmesi önerilir.

Biyonik kulak ameliyatı sonrasında dudak okumaya ihtiyaç duyulmadan konuşulanları duyabilir, anlayabilir, çevresel sesleri tanıyabilir ve telefon konuşması yapabilirsiniz

Biyonik Kulak Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, biyonik kulak ameliyatı 2 ila 4 saat arasında sürer. İlgili işlem, kulak arkasından bir kesi açılarak gerçekleştirilir.

Biyonik Kulak Ameliyatlarının Başarı Oranı

Biyonik kulak ameliyatının başarı oranı son yıllarda önemli bir artış göstermiştir. Bunun nedeni, tıp alanındaki gelişmeler ve implantların oldukça tatmin edici nitelikte olmasıdır.

Biyonik Kulak Ameliyatı Sonrası Bakım

Biyonik kulak ameliyatı sonrası bakım sürecinde doktorunuzun önerilerine tam olarak uymalı ve reçeteye yazılan ilaçları aksatmadan kullanmalısınız. İyileşme süreci aynı zamanda rehabilitasyon sürecini de içerir. Bu süreçte, beyin koklear implant aracılığı ile duyulan sesleri anlamayı öğrenir ve hasta, konuşma işlemcisinin nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgilendirilir.

Teşekkürler!

Talebiniz alınmıştır.
En kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Tamam

Hata!

Bir hata oluştu.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edip formu göndermeyi tekrar deneyin.

Tamam