Ramazan Bayramı’nda diğer bir adıyla Şeker Bayramı’nda aile büyüklerinin, eş, dost ve akraba ziyaretlerinin yoğunluğuyla ikramlar ve yemek ziyafetleri artmaktadır.

Ramazan boyunca bir ay dinlenen midenin, bayramda tatlı (şeker, çikolata vb.) ve hamur işi yiyeceklerle yorulmaması gerekmektedir. Bu yiyeceklerin fazla tüketilmesi kilo artışına ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarına (mide yanması, reflü, hazımsızlık, gaz problemleri, kusma, ishal vb.) neden olacaktır.

Alınan fazla enerjili besinler kilo artışı ile hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet gibi hastalıklara zemin hazırlayacaktır.

Ramazan boyunca oruç tutma nedeniyle günlük öğün sayısı azaldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte daha fazla yemek yeme eğilimi oluşabilmektedir.

Tatil döneminde de erken kalkmak, erken kahvaltı yapmak, yürüyüş ya da yüzme gibi egzersizler güne daha iyi başlanmasını sağlayacak ve sağlığımızı olumlu yönde etkileyecektir. Günlük 30-45 dakikalık açık havada tempolu yürüyüşler, kalp sağlığına, kemik iskelet sistemine, bağırsak sağlığına ve ruh sağlığına büyük katkılar sağlayacaktır.

Bayramda Sağlıklı Beslenme İlkelerine Nasıl Uyabiliriz?

● Öğünler atlanmadan düzenli yenmelidir. Öğünler 2-3 ana öğün, 1-2 ara öğün şeklinde düzenlenebilir.

● Bir gün boyunca bir porsiyondan fazla tatlı tüketilmemelidir. Tatlı ikramında ve seçiminde sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Tatlı ikramları yerine, meyve, sütlü kahve çeşitleri, çay, yeşil çay, bitki çayları, şekersiz veya az şekerli limonata tercih edilebilir.

● Bayram süresince hazırlanan yiyeceklerin pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Kızartma, kavurma yöntemi yerine ızgara, fırın, haşlama veya buğulama yöntemi uygulanabilir.

● Börek, çörek gibi hamur işlerinden ve hamur tatlılarından uzak durulmalıdır. Ayrıca tüketilecekse bu yiyecekleri hazırlarken daha az miktarda ve daha az yağlı hazırlamalı ve küçük porsiyonlarda tüketmeliyiz.

● Havaların ısınması nedeniyle günlük sıvı tüketimi de önemlidir. Günde en az 10-12 bardak su içmek genel sağlığımız açısından önemlidir.

● Yemekler sindirimi kolaylaştırmak ve tokluğu sağlamak için yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir.

● Sağlıklı beslenme adına bol posalı, vitamin ve mineral yönünden zengin sebze yemekleri (etli veya zeytinyağlı), bol salatalar (az yağlı) ve meyve tüketimi aksatılmamalıdır.

 

Dyt. Sabiha Keskin
Beslenme ve Diyetetik

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayın.