Astım, solunum yollarının kronik ve inflamatuar bir hastalığıdır. Solunum yollarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olmaktadır. Astım hastalarının bronşlarında mikrobik olmayan iltihap bulunmaktadır.

Astımlı bireylerin, solunum yolları normalden daha hassas olmaktadır ve çeşitli tetikleyicilere tepki verebilmektedir.

Astım Hastalığı’nın Nedeni Nedir?

Astım; genetik faktörlerden, çevresel faktörlerden ve inflamasyon sonucu ortaya çıkmaktadır. Genellikle çocukluk çağında başlayan bir hastalıktır, ancak her yaşta ortaya çıkabilir bir durumdur.

Genetik faktörlerde aile bireylerinde astım hastalığının varlığının bulunması durumu bu riski arttırabilir.

Genetik faktörler, astım riskini artırabilir, ancak çevresel faktörler de rol oynar. Yoğun sigara dumanına maruz kalma, hava kirliliği, alerjenler ve enfeksiyonlar gibi çevresel faktörler de astımı tetikleyebilir.

Solunum yoluyla toz ve kimyasal maddelere maruz kalan meslekler de bu hastalığa sebebiyet verebilir.

Annenin gebelik döneminde sigara içmesi, bebeklik döneminde alerjenlere maruz kalma durumu ve yine aynı şekilde bebeklik döneminde ağır solunum yolu hastalıkları geçirmek astımın nedenleri arasında yerini almaktadır.

Hastalık sıklığında artış olmasının sebebi; kapalı ortamlarda yaşama, ev tozları gibi ev içi alerjenlere bağlı tutulmaktadır.

Astım’ın Belirtileri Nelerdir?

Astımın belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve semptomlar zamanla değişkenlik gösterebilir.

Astım, genellikle nefes darlığı, tekrarlayan öksürük, hırıltı, göğüste sıkışma ve baskı hissi gibi semptomlarla karakterizedir.

Belirtiler kendiliğinden geçebileceği gibi hastaneye yatış gerektirecek kadar şiddetli de olabilmektedir.

Astım’ın Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Nefes alamama, öksürük, hırıltılı solunum astım tanısını düşünmek için yeterli belirtilerdir. Solunum, alerji testleri ve bronş provokasyon testi ile astımın tanısı konulmaktadır.

Astım’ın Tedavisi Nasıldır?

Astımın tedavisi, semptomların kontrol altına alınmasına ve yaşam kalitesinin artırılmasına odaklanır. Astım semptomları genellikle tetikleyicilerden kaçınma, ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilmektedir.

Astım Atağı Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Astım atağı, astım semptomlarının ani bir şekilde kötüleştiği durumdur. Toz, duman, koku ve polenler atağı başlatabilir. Alerjiye bağlı olabileceği gibi astım alerjiden bağımsız da gelişebilir. Astım atağı kontrol altına alınmadığında ciddi bir durum haline gelebilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

 

Prof. Dr. Turgay Çelikel
Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayın.