Multiple Skleroz (MS), merkezi sinir sistemini etkileyen, ataklarla kendini belli eden kronik bir hastalıktır. Beyin ve omurilikteki sinir liflerinin çevresindeki miyelin kılıfının hasar görmesiyle ortaya çıkar. Bu durum, sinir sinyallerinin düzgün iletilmesini engelleyerek çeşitli nörolojik semptomlara yol açmaktadır.

Multiple Skleroz’un Belirtileri Nelerdir?

Multiple Skleroz belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Zaman içinde değişiklik gösterir.

Bulanık görme, çift görme gibi görme sorunları, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kas zayıflıkları, yürüme güçlüğü ve denge kaybı gibi koordinasyon problemleri, vücudun belirli bölgelerinde hissizlik veya karıncalanma gibi sorunlar, aşırı yorgunluk ve enerji kaybı, konuşmada ve yutkunmada güçlük gibi belirtilerle kendisini gösterebilmektedir.

Multiple Skleroz Hastalığı Kaç Yaşlarında Başlamaktadır?

20 - 40 yaş arası multiple skleroz hastalığının en sık görüldüğü zamanlardır.

Multiple Skleroz Teşhisi Nasıl Konulmaktadır?

Anamnez; hastanın şikayetlerini, semptomların başlangıç tarihini ve süresini, aile öyküsünü içerdiğinden hastanın anamnezi alınır. Sinir sistemi işlevlerinin değerlendirilmesi için detaylı bir nörolojik muayene yapılır. Kranial ve servikal MRI, beyinde ve omurilikte MS ile ilişkili lezyonların varlığını belirlemek için kullanılır. Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) Analizi ile tanı desteklenir.

Multiple Skleroz’un Tedavisi Nedir?

Multiple Skleroz (MS) tedavisi, hastalığın seyrini yavaşlatmak ve semptomları yönetmek için birçok farklı yöntem sunar. Nörolog hekiminiz durumunuzu değerlendirecek ve sizin için en uygun tedavi yöntemlerini belirleyecektir.

 

Prof. Dr. Sevinç Aktan
Nöroloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.