Apendiks (Apandis) Nedir?

Kör bağırsak olarak da bilinen bağışıklık sistemiyle ilgili bir rolü olduğu düşünülen küçük bir organdır.

Apendiks Nerede Bulunmaktadır?

Karnın sağ alt kısmında, göbek deliğinin hemen sağında yer almaktadır. Apendiks, kalın bağırsağın ince bağırsağa bağlandığı yerde bulunmaktadır.

Apendiks’in Görevi Nedir?

Apendiks’in belirli bir görevi olduğu düşünülmemektedir. Bazı araştırmalar, apandisitin bağışıklık sistemiyle ilişkili olabileceğini öne sürse de, kesin işlevi hala net değildir.

Apendiks Ne Gibi Bir Hastalığa Yol Açmaktadır?

Apendiks organının iltihaplanması ‘Apandisit’ hastalığına neden olur. Bu iltihaplanma genellikle apendiksin tıkanması sonucunda oluşur.

Apandisit, ağrı, şişlik ve hatta organın delinmesi gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Tedavi edilmezse, apandisit genellikle apandisitin delinmesine (apandisit perforasyonu) yol açabilmektedir ve bu da ciddi enfeksiyonlara ve komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisitin en belirgin belirtisi genellikle karnın sağ alt tarafında başlayan ve giderek şiddetlenen bir ağrıdır. Bu ağrı genellikle göbek çevresinde başlar ve zamanla sağ alt karın bölgesine doğru yayılır. Karın ağrısı genellikle mide bulantısı ve kusmayla birlikte olabilir. İştahsızlık ve genel bir halsizlik görülebilir. Apandisit genellikle hafif ateşle birlikte seyreder, ancak ateş yüksek olabilir. Bazı apandisit vakalarında, bağırsak hareketlerinde değişiklikler görülebilir. Karında hassasiyet nedeniyle karnın sağ alt tarafına hafif bir baskı uygulandığında veya dokunulduğunda ağrı artabilir.

Bu belirtiler, apandisit için tipik olsa da, her hasta farklı belirtiler yaşayabilir.

Apandisit Nasıl Tedavi Edilir?

Apandisit genellikle cerrahi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur. Apandisit tanısı konulduğunda, apandisit ameliyatı yapılması gerekebilir. Apandisit ameliyatı genellikle laparoskopik cerrahi (kapalı yöntem) olarak bilinen minimal invaziv bir teknikle yapılmaktadır.

Apendektomi Nedir?

Apandisitin tedavisinde kullanılan cerrahi bir prosedürdür. Bu prosedürde, iltihaplı veya enfekte olmuş apendiksin çıkarılması amaçlanır. Apendektomi genellikle laparoskopik cerrahi adı verilen minimal invaziv bir yöntemle yapılır. Bu yöntemde, birkaç küçük kesiden girilerek bir kamera ve cerrahi aletlerle apendiks çıkarılır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye göre daha az invazif olduğundan iyileşme süreci genellikle daha hızlı ve daha az ağrılıdır. Apendektomi genellikle komplikasyon riskini azaltmak ve daha ciddi sağlık sorunlarını önlemek için apandisit belirtileri başladıktan sonra en kısa sürede yapılır.

Eğer karın ağrısı, özellikle sağ alt bölgede şiddetli ve sürekli bir ağrı yaşıyorsanız bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.

 

Op. Dr. Fikret Düşünceli
Genel Cerrahi

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayın.