Dünyaya Açılan Pencere: Gözler

Gözler, dünyayla görsel bağlantı kurduğumuz en önemli organlarımızdan biridir. Bir nevi dışa açılan pencerelerdir. Fakat çeşitli nedenler, görme yetisinin zaman içerisinde azalmasına veya yitirilmesine sebebiyet verebilmektedir. Çevresel etkiler, kalıtımsal özellikler ve yaş, görmeyi direkt etkileyen nedenler arasında yer almaktadır. Göze gelen bir darbe veya yabancı bir cismin batması, çalışırken kullanılan ışığın az ya da çok olması, göz kuruluğu, ateşli hastalıkların gözü de etkilemesi, diyabet ve kalp rahatsızlıkları doğrudan ya da dolaylı olarak göz sağlığını da etkileyen rahatsızlıklardır. 

 

Erken Teşhis İçin Düzenli Muayene

Göz hastalıklarının önemli bir bölümü erken evrelerde belirti vermemektedir. Düzenli olarak göz muayenesi yaptırmak, erken teşhis için gereklidir. İlerleyen evrelerde ise hasta geri dönülemeyen birçok sonuçla karşılaşabilmektedir. Gözde kızarıklık, kaşıntı, bulanık görme, göz kapağı düşüklüğü, gözlerde yanma hissi, aşırı çapaklanma gibi belirtiler göz hastalıklarına dair semptomlar olabilmektedir. 

 

Academic Hospital Göz Hastalıkları Bölümü

Academic Hospital Göz Hastalıkları Bölümü’nün uzman kadrosu, klasik katarakt cerrahisi ve diğer tüm mikrocerrahi operasyonları başarıyla gerçekleştirmekte, hastaların hayata sorun yaşamadan bakmalarını sağlamaktadırlar. 

 

Göz Hastalıkları Cerrahisinde Deneyimli Kadro

Academic Hospital Göz Hastalıkları Bölümü’nün uzman kadrosu; klasik katarakt cerrahisinde, genişletilmiş uzak görüş, trifokal ( akıllı) lens  uygulamalarında, komplike ve zor olgularda uygulanan cerrahi işlemlerde son derece deneyim sahibidir. Retina, maküla ve viterus hastalıklarının tedavisinde uygulanan tüm cerrahi işlemler başarıyla uygulanmaktadır. Vitrektomi (retina) cerrahisinin günümüzde en önemli uygulama nedenleri şunlardır:

  • Diyabetik Retinopati
  • Viterus Kanaması 
  • Maküler Pucker (Kırışıklık)
  • Retina Dekolmanı

 

Katarakt Cerrahisinin Her Adımında Yanınızda

Katarakt cerrahisi sonrası göz içinde lens kalıntısı, enfeksiyon, göz içine implante edilen merceğin göz çukuruna düşmesi gibi sorunların giderilmesine ilişkin operasyonlar kliniğimizde başarıyla uygulanmaktadır.

 

Göz Tansiyonuna Karşı Glokom Cerrahisi 

Medikal tedaviye dirençli glokom hastalığının cerrahi tedavisinde yaygın olarak kullanılan modern göz tansiyonu ameliyatları, uzman hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Göz içi patolojilerine bağlı olarak gelişen yeni damarlanma ve kanamalara bağlı kontrolsüz göz içi basınç artışı durumunda; vitreo-retinal cerrahi tekniklerle birlikte uygulanan endosiklofotokoagülasyon ve seton implantasyonu operasyonları da kliniğimizde başarıyla uygulanmaktadır.

Tedavisi Uygulanan Göz Hastalıkları 

Academic Hospital Göz Hastalıkları Bölümü’nde gözle ilgili şu sorunların teşhis ve tedavisi gerçekleştirilmektedir:

Katarakt: 

Yaygın olarak orta yaşını geride bırakan kişilerde görülen katarakt, en sık rastlanan göz hastalıklarından biridir. Göz merceğinin saydamlığını yitirerek sertleşmesiyle ortaya çıkmaktadır. Hastanın görme yetisini her geçen gün biraz daha kaybetmesine neden olan bu durum, tedavi edilmediği takdirde körlüğe yol açabilmektedir. Katarakt; sıklıkla yaşla birlikte ortaya çıkan bir göz hastalığı olsa da oluşumunda kalıtımsal özelliklerin ve çevresel faktörlerin de rolü vardır. Günümüz koşullarında katarakt ameliyatları, ortalama 15 dakikalık bir operasyonla gerçekleştirilebilmektedir. Üstelik bu ameliyatlarda genel anesteziye gerek duyulmamakta, lokal anestezi ve gerekirse  koldan yapılan sakinleştirici yeterli olmaktadır. Bu yöntemler sayesinde hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir. Katarakt ameliyatlarının özünde, gözün içindeki matlaşan merceğin çıkarılarak yerine yapay bir mercek takılması vardır. Bu uygulama için önce korneada küçük bir kesit açılmakta, ardından matlaşmış lens FAKO ile parçalanmakta, lensin matlaşmış kısımları emme yöntemi uygulanarak çıkarılmaktadır. Ameliyatın diğer bölümü yeni lensin göze yerleştirilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Burada cerrah yapay merceği, doğal merceğin bulunduğu alana dikkatli bir şekilde yerleştirir. Ameliyatın ardından herhangi bir enfeksiyon kapmaması ve ışığa karşı korunması için göz bantlanır ve hastadan bir-iki  gün bu bandı çıkartmaması istenir. 

Pediatrik Katarakt:

Katarakt, genellikle yaşla birlikte oluşan bir göz hastalığıdır ancak nadiren çocuklarda da görülmektedir. Çocuklardaki katarakt ameliyatları, erişkinlerin aksine genel anestezi yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Katarakt ameliyatı geçirmiş çocukların hem görme yetisini koruyabilmeleri hem de göz tembelliği sorunuyla karşılaşmaları için hayatları boyunca düzenli göz kontrollerinden geçmesi gerekmektedir. 

Glokom:

Yüksek göz içi tansiyon nedeniyle gözü beyne bağlayan sinirin hasara uğraması sonucunda ortaya çıkan ve tedavi edilmediği takdirde görme kaybına yol açan bir hastalıktır. Çoğunlukla belirti vermeden ilerlemesi, glokomun tanısının konulmasını geciktiren unsurlardan biridir. Sabahları baş ağrısıyla uyanma, televizyon izlerken zorlanma, kimi zaman bulanık görme gibi belirtiler verebilmektedir. Glokom; kalıtımsal bir hastalık olabildiği gibi diyabet, guatr gibi kişinin diğer rahatsızlıklarının neticesinde de ortaya çıkabilmektedir. Göz sinirlerinin kendilerini yenileme özelliği olmadığından, glokom hastalığının nihai bir çözümü de gerçekleştirilememektedir. Ancak glokom hastalarının, hekimleri tarafından verilen ve göz içi basıncı azaltan ilaçları düzenli kullanması, rutin kontrollerini aksatmaması hastalığın seyrini yavaşlatmaktadır. 

Diyabetik Retinopati:

Diyabet, vücuttaki birçok diğer organın yanı sıra göze de zarar veren bir hastalıktır. Bu nedenle diyabet teşhisinin konulmasının üzerinden birkaç yıldan fazla zaman geçen kişiler, göz muayenesinden de geçmek zorundadırlar. Çünkü diyabet, retina üzerindeki kılcal damarların yapısını bozmakta ve ilerleyen dönemlerde görme problemlerinin yaşanmasına neden olmaktadır. 

Renk Körlüğü:

Görme merkezinde renk ayırt etmeyi sağlayan pingmentlerin ya olmaması ya da yeterli miktarda bulunmaması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. 

Şaşılık:

Genellikle doğuştan gelen bir göz hastalığıdır, fakat sonradan oluşma ihtimali de vardır. Gözlerin birbiriyle paralel durmasını sağlayan kaslardaki uyumsuzluk, şaşılığın oluşmasının temel nedenidir. Erken teşhisin konulduğu tedavi süreçlerinde başarı ihtimali daha yüksektir. 

Alerjik Konjonktivit:

Günümüzde birçok kişi alerjik reaksiyonlarla baş etmeye çalışmaktadır. Gözler, direkt ya da dolaylı olarak alerjinin etkilerine maruz kalan organlardır. Saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel alerji, sıcak ve kuru havadan kaynaklanan bahar alerjisi, ilaçlara ve makyaj ürünlerine karşı oluşan göz temas alerjisi, gözün direkt etkilendiği alerjik durumlardır. 

Ektropiyum:

İleri yaşlarda ortaya çıkan ektropiyum, göz kapağının ters dönmesi sonucunda yaşanan bir hastalıktır.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı:

Gözün sağlıklı bir şekilde görme işlevini yerine getirmesini sağlayan gözyaşı, gözyaşı kanalı aracılığıyla göze iletilmektedir. Gözyaşı kanalında oluşan bir tıkanıklık, bu sıvının burun boşluğuna ulaşmamasına neden olur. Bu durum, gözün kendini temizleyememesine ve görme yetisinin bozulmasına yol açar. Gözyaşı kanalındaki tıkanıklığın giderilmesi için cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Göz Hastalıkları Bölümü’nde Gerçekleştirilen Cerrahi Tedaviler

  • Katarakt ameliyatı
  • Genişletilmiş uzak görüş lensleri
  • Trifokal ( akıllı) lesler
  • Daha önce katarakt ameliyatı geçiren hastaların  lenslerinin trifokale  çevrilmesi , yüksek astigmatlarının düzeltilmesi
  • Pediatrik katarakt ameliyatı 
  • Vitrektomi sonrası katarakt ameliyatı 
  • Katarakt ameliyatı sırasında ve sonrasında görülen komplikasyonların tedavisi 
  • FAKO ve introoküler lens implantasyonu  
  • İmplante edilen lensin göz içine düşmesinin ve yer değiştirmesinin tedavisi
  • Göz merceğini göze bağlayan bağların zayıf olduğu olgulardaki göz ameliyatları
  • Sekonder göz içi merceğinin takılması 
  • Göz merceğinin olmadığı olgularda sütüre göz içi merceğinin implantasyonu
  • Glokom cerrahisi (göz tansiyonu)
  • Retina, makula ve vitreus hastalıkları ve cerrahisi için vitrektomi uygulaması 
  • Katarakt cerrahisi sonrası göz içinde lens kalıntısı ve enfeksiyonların tedavisi

Teşekkürler!

Talebiniz alınmıştır.
En kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Tamam

Hata!

Bir hata oluştu.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edip formu göndermeyi tekrar deneyin.

Tamam