Modern Çağın Problemi: Alerji

Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan alerji, her 100 kişiden 20’sini etkilemektedir. İklim krizi, küresel ısınma, sanayileşme ve çarpık yapılaşmanın sonucu artan hava kirliliği, doğallıktan uzaklaşan katkı maddeli ve GDO’lu gıdalar gibi etkenler sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de alerjik hastalıkların çığ gibi artmasına neden olmaktadır.

 

Çevrenizdeki Her Şey Alerji Nedeni Olabilir

Alerji, çok genel olarak vücudumuzun bağışıklık sisteminin kendisinden olmayan şeylere karşı gösterdiği aşırı tepki olarak özetlenebilir. Vücudun yabancı olarak tanıdığı, dışardan herhangi bir yol ile alınabilen organik ve inorganik maddelere karşı savunma sisteminin anormal çalışma hâli olarak da tanımlanabilir. Bağışıklık sisteminde aşırı reaksiyona neden olan etkenlere ise alerjen adı verilir. Çevremizdeki her şeyin alerjik reaksiyona neden olma riski vardır. Polenler, hayvan tüyleri, küf mantarları, tozlar, çiçekler, ilaçlar, parfümler ve daha pek çok şey alerjiye neden olabilir. Çocuklarda alerji kaynaklı olarak en sık görülen hastalıklar ise atopik egzama, alerjik rinit, alerjik astım, ürtiker, besin alerjisi ve anafilaksi olarak sıralanabilir. 

 

Tanı Yöntemleri

Academic Hospital Çocuk Göğüs Hastalıkları bölümünde; 0-18 yaş arası çocuklarda görülen solunum allerjileri için testler uygulanmakta ve tedavi düzenlenmektedir. Alerji kan testlerine ek olarak solunum fonksiyon testleri ile tanıya ulaşılmaktadır. Klinikte uygulanan tedavilere ek olarak çocukların hayat kalitesini ciddi oranda düşüren alerjiye karşı alınabilecek önlemler ve yapılması gerekenler konusunda ebeveynlerin bilinçlendirilmesi sağlanmaktadır.

 

Geleceği İçin Tedavisi Gecikmemeli

Alerji sorunu yaşayan çocuklar, bu hastalıktan yaşamlarının her alanında etkilenmektedir.  Alerjik hastalıklar, çocukların üst ya da alt solunum yollarına, derigöz ve sindirim sistemine zarar vermektedir.  Nefes almakta zorlanan çocuklarda uykusuzluk, iştahsızlık, huzursuzluk, dikkat eksikliği, okulda başarısızlık gibi birçok sorun ortaya çıkabilmektedir. Alerjinin geç teşhis edilmesi ve tedavinin ihmal edilmesi çocuğu fiziksel, sosyal ve psikolojik yönden olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle ailelerin, çocukların  sorunlarına duyarlı olması ve ve  uzmana başvurarak takip ve tedavi ettirmesi büyük önem taşımaktadır.

 

Alerji Tedavisi Sabır İster

Zamanında tanısı konmayan ve tedavisi yapılmayan alerjik hastalıklar, ileri dönemlerde çocukta ciddi rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır. Ailelerin, çocuğun alerjik şikâyetlerini başka hastalıklarla karıştırması, çocuğu farklı tıbbi birimlere götürmesi de hem zaman kaybına hem de çocuğun doğru ve etkili tedaviye ulaşamamasına neden olmaktadır. Alerjik şikâyetleri bulunan çocukların mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi, takip ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayrıca alerji tedavisinin uzun soluklu bir süreç gerektirdiği unutulmamalı, hekimin öneri ve uyarıları titizlikle uygulanmalıdır. 

 

Bu Belirtiler Varsa Çocuğunuzu Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanına Götürün:

  • Nefes darlığı 
  • Hırıltılı nefes alma
  • Orta kulak enfeksiyonunun sık tekrarlaması
  • Sık üst veya alt solunum enfeksiyonu geçirme
  • Sık antibiyotik kullanımına rağmen iyileşmeme
  • Kusma
  • Karın ağrısı
  • Burun akıntısı, kaşıntı ve tıkanıklık
  • Tekrarlayan kuru öksürük ve hapşırık
  • Gözlerde kızarma, yaşarma ve kaşıntı 

 

En Sık Görülen Alerjik Hastalıklar

Astım

Nöbetler halinde gelen, hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı ile kendi gösteren kronik bir hava yolu hastalığıdır. Astım, küçük nefes yollarında alerjenlerin yol açtığı reaksiyon sonrası daralma ortaya çıkmasıyla oluştuğu için, öksürük ve hırıltılı nefes almaya neden olur. İlaç tedavisinin yanı sıra gerekiyorsa testlerle alerjen tespit edilmeli ve çocuklar bu alerjenlerden korunmalıdır. 

Alerjik Rinit

Çocuklarda hapşırık, burun akıntısı, burunda kaşıntı ve tıkanıklık gibi şikâyetlere neden olan hastalıktır. Alerjik nezle olarak da bilinen alerjik rinite neden olan etkenler enfeksyonlar, alerjenler (polen, ev tozu akarları, küf mantarı vb.) olarak sıralanabilir. Tedavi edilmeyen alerjik rinitin astım hastalığını tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Alerjik nezlenin tedavisinde rahatlatıcı ve koruyucu olmak üzere iki ana grup ilaç kullanılmaktadır.

Teşekkürler!

Talebiniz alınmıştır.
En kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Tamam

Hata!

Bir hata oluştu.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edip formu göndermeyi tekrar deneyin.

Tamam