Meme kanseri, dünya genelinde milyonlarca kadını etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Meme kanseri, memenin süt bezleri veya süt kanallarında başlayan, kontrolsüz hücre büyümesiyle karakterize bir hastalıktır. Bu durum genellikle bir kitle veya yumru şeklinde fark edilir. Kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türlerinden biri olmasına rağmen, erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalıktır.

MEME KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Meme kanserinin yaygın belirtileri arasında meme dokusunda kitle, şekil değişikliği, ciltte çekinti, meme başında akıntı ve meme başı ucunda ve çevresinde kabuklanma bulunur. Bu belirtilerden herhangi birini fark ettiğinizde vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmanız gerekir.

MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Erken teşhis, meme kanserinde başarı şansını önemli ölçüde artırır. Kadının kendi memesini düzenli kontrol etmesi, meme muayenesi ve mamografi taramaları, erken evrelerde kanseri tespit etmede hayati rol oynar.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Meme kanserinin tedavisi, kanserin evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Tedavi süreçleri medikal onkolog, radyasyon onkolojisi ve cerrahi klinikleri tarafından yönetilmektedir.

MEME KANSERİNİN EN SIK GÖRÜLDÜĞÜ YAŞ ARALIĞI NEDİR?

Dünyada 8 kadından 1’inde görülmektedir. Diğer kanser tipleri gibi, aslında meme kanserinin de her yaşta görülme ihtimali vardır. Fakat en sık 45 ile 60 yaş aralığındaki kadınlarda görülmektedir.

GENÇ YAŞLARDA MEME KANSERİNE YAKALANMADAN ÖNCE NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR?

Kanserde başarılı olmanın yolu erken teşhisten geçmektedir. Bunun için bütün kadınların, özellikle 40 yaşını geçtikten sonra meme programlarına dahil olmaları önerilmektedir. Meme kanserinde mamografi ile erken tanı koyma ihtimali çok yüksektir.

Genç yaşlarda ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınların daha sık meme ultrasonu, kendi kendisini muayene etme ve ihtiyaç duyulursa meme MR kontrolünden geçmesi önerilmektedir.

TEDAVİ SIRASINDA PSİKOLOJİK DESTEK GEREKLİ MİDİR?

Bireyler tanı esnasında hoşlanmadıkları bir haber aldıkları için, ilk psikolojik desteğin tedaviden önce, tanı esnasında alınması daha yararlı olur. Tedavinin ilerleyen süreçlerinde de psikolojik destek alınması faydalı olacaktır.

MEMEDEKİ KİTLE İYİ HUYLU OLSA DA MEMENİN TAMAMEN ALINMASI GEREKİR Mİ?

Hayır. Kitle iyi huyluysa memenin alınması gerekmemektedir. İyi huylu olan türlerde bir organı ortadan kaldırmak gerekmemektedir.

KİTLE KÖTÜ HUYLU OLDUĞUNDA MEME TAMAMEN ALINIR MI?

Meme kanseri ile karşılaştığımızda bunun evreleri ve yerleştiği bölgeler vardır. Buna göre mutlaka bir onkolog tarafından değerlendirilmesi ondan sonra da uygun cerrahinin yapılması gerekmektedir. Meme kanseri ile karşılaştığımız zaman memenin hepsi alınacak diye bir kural yoktur. Günümüzde meme koruyucu cerrahiler ve onkoplastik cerrahilerle memenin bütünlüğü korunmaktadır.

Meme kanserinin erken teşhis ve tedavisi için, herhangi bir belirti ile karşılaşmanız durumunda, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli kontrollerinizi yaptırmanızı öneririz.

Op. Dr. Ömer Arıkan
Academic Hospital