Sağlıklı Yaşam
International

tr

Hamilelik Psikolojik ve Fiziki Olarak Hazırlanması Gereken Bir Süreçtir
Buradasınız: Anasayfa / Hamilelik Psikolojik ve Fiziki Olarak Hazırlanması Gereken Bir Süreçtir
11 Nisan 2021, Pazar

Hamilelik Psikolojik ve Fiziki Olarak Hazırlanması Gereken Bir Süreçtir

Hamilelik Doğal Olmakla Birlikte Anne Adaylarının Doğuma Psikolojik ve Fiziki Olarak Hazırlanması Gereken Bir Süreçtir

Bir insanı dünyaya getirmek ciddi ve ağır bir sorumluluktur. Kadınlar edindikleri hayat bilgisiyle bunu bilirler. O yüzden, özellikle ilk doğum bilinemezlikleri nedeniyle hazırlanılması gereken bir süreçtir. Birçok anne adayı, hamile kaldığını öğrenir öğrenmez normal doğum yapıp yapamayacağını, sağlıklı bir bebek dünyaya getirip getiremeyeceğini, sezaryen doğumun gerekli olup olmadığını düşünür. Hamilelik sadece dilediğini yiyip içmek, şirin kıyafetler almak, bebek bakımı kitapları okumak değildir. Sağlıklı bir doğum hazırlık ve bilgi gerektirir. Her açıdan doğuma hazır olmak bir dizi prosedüre dikkat etmeyi gerektirir. Sağlıklı beslenme, folik asit takviyesi, düzenli egzersiz ve doğru nefes alıp vermeyi öğrenme hazırlık sürecinde dikkate alınması gereken başlıklar içinde yer alır.

Sağlıklı Beslenme:

Hem bebeğin gelişimi hem de annenin yeterli beslenebilmesi için A, B ve C vitaminlerine ihtiyaç olduğu hep akılda tutulmalıdır. Kırmızı et, balık ve beyaz etle birlikte sebze ve meyve tüketilmeli, hazır gıdalardan, tuz, çay, kahve, şekerden uzak durulmalıdır.

Folik Asit:

Hamile kalmadan önce ve hamilelik sürecinde folik asit kullanımı kesinlikle ihmal edilmemelidir. Folik asit, bebeğini ihtiyaç duyduğu vitaminleri sağlayacak ve normal doğum için de yararlı olacaktır. Doğuma Hazırlık Kursları: Doğum doğal bir süreç olmakla birlikte nasıl seyredeceğine ilişkin kendiliğinden bilgi edinilecek bir durum değildir. Doğum öncesi hazırlık kurslarına katılarak hem psikolojik hem de fiziksel olarak doğuma hazırlanmakta fayda vardır.

Hastane Belirleme:

Doğum fiziki olduğu kadar psikolojik de bir süreçtir. Hastanen ve doktorun belirlenmesi önemlidir. Güvenilir bir hastanede doğum garantisi ve doğuma yardımcı olacak doktorun iyi bir kariyere sahip olması, anne adayının kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır.

Prof. Dr. Zehra Neşe KAVAK
Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı (Gebelik Bilimi)