Ozon Tedavisi nedir?

Ozon tedavisi, ozon gazının (O3) tıbbi bir uygulama olarak kullanılmasına dayanmaktadır. Tedavi, birçok rahatsızlık ve hastalığın tedavisinde destekleyici bir yöntem olarak kullanılır.

Ozon Gazının Oluşturulması:

Ozon tedavisinde, özel bir cihaz kullanılarak saf oksijen gazından ozon gazı üretilir.

Etkileri:

Ozon, mikroorganizmalar üzerinde öldürücü bir etkiye sahip olabileceği gibi, vücudun doğal iyileşme sürecini de destekler.

Yan Etkiler ve Riskler:

Ozon tedavisi deneyimli ve eğitimli sağlık profesyonelleri tarafından steril bir ortamda, uygun ekipman kullanılarak yapılmalıdır. Aksi halde enfeksiyon gibi risklerle karşı karşıya kalınabilir.

Ozon tedavisi süreci nasıl işler ve tedavi ne kadar sürer?

Ozon tedavisi süreci, uygulanacak yönteme, tedavinin amacına ve hastanın özel durumuna bağlı olarak değişebilir. Ancak genel bir bakış sunmak gerekirse, tedavi süreci aşağıdaki aşamalarla ilerler.

Değerlendirme ve Planlama:

Uzman doktorlarımız tarafından hastanın durumu değerlendirilir ve en uygun tedavi planı belirlenir. Bu aşama, hastanın mevcut sağlık durumunu, hastanın taleplerini, tedavinin hedeflerini ve potansiyel risklerini anlamak için önemlidir. Ozon tedavisinin uygulama yöntemi ve dozajı, hastalığın durumuna göre doktor tarafından belirlenir.

Ozon Gazının Hazırlanması:

Ozon gazı, bir medikal ozon jeneratörü kullanılarak saf oksijen gazından üretilerek hazır hale getirilir.

Kanın Ozonlanması:

Hastadan (genellikle kolundan) steril ve tek kullanımlık ekipmanlar ile belirli bir miktar kan alınır. Alınan kan, ozon gazına dayanıklı özel bir serum şişesinde ozon gazı ile birleştirilir.

Kanın Hastaya Verilmesi:

Ozonlanmış kan, hastaya yine steril ve tek kullanımlık ekipmanlar kullanılarak kontrollü bir şekilde geri verilir. Bu aşama sırasında hasta takip altında tutulur.

Tedavi Süresi:

Her tedavi seansı, kullanılan yönteme ve tedavi edilen duruma bağlı olarak genellikle 15 - 30 dakika arasında sürer. Bu süreye hazırlık aşamaları da dahildir.

Seans Sayısı:

Ozon tedavisi, tek seans uygulandığında yeterli bir fayda sağlamaz. Genellikle 10-12 seans olarak uygulanır. Toplam seans sayısı ve tedavinin süresi, hastalığın durumuna ve hastanın tepkisine bağlı olarak değişebilir.

Yan Etkiler ve Güvenlik Önlemleri:

Tedavi, deneyimli ve eğitimli bir sağlık profesyoneli tarafından uygulanır. Bu, yan etkilerin minimize edilmesi ve olası komplikasyonlara anında müdahale edilebilmesi açısından önemlidir.

Ozon terapinin destek tedavi olarak uygulanabildiği başlıca durumlar nelerdir?

• Kronik rahatsızlıklar
  • Arteriyel dolaşım bozuklukları
  • Viral hastalıklar (Hepatit, herpes zoster gibi)
  • Onkolojide kanser tedavisine tamamlayıcı olarak  (Kemoterapi ve/veya radyasyonun yan etkilerinin önlenmesi için, kemoterapiye destek amaçlı)
  • Enflamatuar hastalıklar (Romatoid artrit, anjiyopati, diyabetik anjiyopati)
  • Ülseratif Kolit, Proktit, anal fistüller
  • Enfeksiyonla mücadele
  • Akne, fronküloz
  • Alerjiler
  • Anti-aging
  • Kas, tendon zedelenmeleri
  • Diz, omuz rahatsızlıkları, artroz
  • Boyun, bel fıtıkları
  • Dekübit ülserleri
  • Diyabet ve diyabetik gangren
  • Kronik venöz yetmezlik
  • Yanık tedavileri

Ozon Terapi Uygulamasının Sakıncalı Olduğu Durumlar Nelerdir?

Ozon terapi uygulamasının sakıncalı olduğu durumlar, doktorunuzla yapacağınız ön görüşme sırasında, doktorunuz tarafından belirlenecektir.

• Glukoz 6 fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği (Favizm)  olanlar (Not: Bakla yiyince rahatsızlık duyan kişiler)
  • Kontrolsüz hipertroidisi olanlar
  • İleri derecede kansızlığı olanlar
  • Kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar
  • Trombositopenisi olanlar
  • Kronik ve tekrarlayınca pankreatitler
  • Yeni geçirilmiş kalp krizi
  • Akut kanamalı hastalar
  • Organ transplantasyonu yapılmış hastalar
  • Gebelik
  • Kan sulandırıcı kullananlar
  • Aşırı alkol tüketen kişiler

Ozon tedavisinin hastane ortamında ve doktor kontrolünde yapılması neden önemlidir?

Ozon tedavisinin bir hastane ortamında ve doktor kontrolünde yapılmasının önemi, bir dizi faktöre bağlıdır. İşte bu tedavinin neden profesyonel bir sağlık ortamında gerçekleştirilmesi gerektiğine dair bazı nedenler:

Uzmanlık ve Deneyim:

Dozaj Kontrolü: Ozon gazının doğru konsantrasyonda kullanılması, tedavinin etkinliği ve güvenliği için kritiktir. Aşırı veya yanlış uygulama, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Hastanın Değerlendirilmesi: Hastanın genel sağlık durumu, ozon tedavisinin uygun olup olmadığını belirlemede önemlidir. Uzman doktorlar, hastanın tıbbi geçmişini dikkate alarak en uygun tedavi yöntemini belirleyebilir.

Steril Ortam ve Hijyen:

Enfeksiyon Kontrolü: Hastane ortamı, steril ve hijyenik koşulların sağlanması için gereklidir. Tek kullanımlık ekipmanların kullanılması, enfeksiyon riskini önler.

Kalite Standartları: Hastaneler, tıbbi ekipmanların uluslar arası kalite ve güvenlik standartlarına uygun olmasını garanti eder.

Acil Durum Yönetimi:

Yan Etki ve Komplikasyonlar: Ozon tedavisi sırasında olası yan etkiler veya komplikasyonlar oluşabilir. Hastane ortamı, acil müdahale gerektiren durumlar için gerekli ekipman ve personeli sağlar.

Entegre Bakım:

Bütünsel Yaklaşım: Hastane ortamında, ozon tedavisi diğer tedavilerle entegre edilebilir. Böylece hastaya özel, bütünsel bir tedavi planı oluşturulabilir.

Yasal ve Etik Düzenlemeler:

Lisans ve Sertifikasyon: Hastaneler, belirli yasal ve etik düzenlemelere tabidir. Tedavinin lisanslı ve sertifikalı sağlık profesyonelleri tarafından yapılması, hastaların güvencesini sağlar.

Bu yüzden ozon tedavisi gibi tıbbi işlemlerin, lisanslı ve deneyimli bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmesi, güvenli, etkili ve kaliteli bakımın sağlanması açısından hayati öneme sahiptir.

Güncelleme Tarihi: 16.08.2023 17:45