Kanserbilim: Onkoloji

Günümüzde, yeryüzünde milyonlarca insan kanserle mücadele ediyor. Bu mücadeleden galip çıkıp yaşamına devam edenler hayli fazla olmakla birlikte, maalesef hastalığa yenik düşenlerin sayısı da azımsanacak gibi değil. Genel tanımıyla kanser, vücuttaki bazı hücrelerin bulundukları noktalarda kontrolsüz ve anormal şekilde büyüyüp vücudun diğer bölgelerine yayılmasıdır. İnsan vücudu trilyonlarca hücreden oluşmaktadır. Yaşlanan veya hasar görerek yok olan hücrelerin yerini almak üzere büyüyen hücreler, bölünerek yeni hücrelerin oluşmasına olanak tanır.

Bu işleyiş sürecinde kimi zaman birtakım aksaklıklar meydana gelebilmektedir. Hasarlı olan veyahut büyümemesi gereken hücreler çoğalarak tümör adı verilen topaklar oluşturabilir. Tüm tümörlerin kansere yol açması, yani kötü huylu olması söz konusu değildir. İyi huylu olmayan tümörlerin ortak noktası, yanlarındaki dokulara yayılma potansiyeli taşımalarıdır. Tümörün veya kanser hücrelerinin yayılarak ilerlemesine metastaz adı verilmektedir.

Kanserin oluşumunu, ilerlemesini, kalıtımsal niteliklerini, tanı ve tedavisini inceleyen Onkoloji, “kanserbilim” olarak da tanımlanmaktadır.

 

Academic Hospital Onkoloji Bölümü

AcademicHospital Onkoloji Bölümü’nde,100’den fazla çeşidi bulunan kanserin tanısı, kanser alanındaki son tıbbi gelişmelerden faydalanarak konulabilmektedir. AcademicHospital Onkoloji Bölümü’nde; tümörlerin oluşumu, nedenleri, tanısı, tedavisi ve kalıtımsal ilişkisi incelenmektedir. Kanserli hücrelerin yanında sağlıklı hücreler de kontrol edilmektedir. AcademicHospital’da kanserin ilaçla tedavisi anlamına gelen kemoterapi uygulamalarını inceleyen Tıbbi Onkoloji alanındaki deneyimli uzmanlar tarafından aynı zamanda kanserden korunma, kanser taraması ve erken tanı uygulamaları da gerçekleştirilmektedir.

 

Hayat Memat Parametresi: Zaman

Hekimler, birçok hastalıkta olduğu gibi kanserde de zamanla yarış içerisindedirler. Zira zaman, hem hastanın hem de hekimin aleyhine çalışan bir parametredir. Bu nedenle hastalığın daha ilk evrelerinde teşhis edilmesi ve derhal tedavi planının hazırlanması, hayat memat (ölüm-kalım) meselesidir. Düzenli ve sağlıklı beslenme, kaliteli bir uyku, düzenli spor yapma alışkanlığı elde etme, sigara ve tütün mamullerinden uzak durma gibi faktörler, kanser riskinin azalmasında hayli etkili sonuçlar vermektedir. Bununla birlikte düzenli olarak sağlık taraması yaptırmak hastalığın erken teşhisinde önemli yere sahiptir.

AcademicHospital, henüz erken evredeyken hastalığın teşhisini koyabilmek ve tedavi aşamasına geçebilmek amacıyla uzman hekimleri, deneyimli kadrosu ve etkili tıbbi cihazlarıyla hizmet vermektedir.

 

Kanser Taraması: Tüm Vücut Gözden Geçirilmeli

Kanser, artık tanınan ve teşhis konmakta zorlanılmayan bir hastalık. Bu hastalıkla ilgili bilgi birikimleri ve deneyimleri her geçen gün biraz daha artan hekimler, zamanla yarışılan bir süreçte teknolojik gelişmelerin kendilerine sağladığı hızlı tanı koyma imkânını sonuna kadar kullanmaktadır. Tarama testleri, hekimlere bu olanağı sağlayan yöntemlerden biridir. Kan ve idrar tahlillerinin yanı sıra kadın ve erkeklere özgü hastalıkların tespiti için gerçekleştirilen testler de (mamografi, smear, PSA vb.) kanser riskinin bulunup bulunmadığına dair detaylı veriler sağlamaktadır.

 

Kemoterapi: İlaçla Tedavi

Halk arasında “kemo” olarak kısaltılarak dillendirilen kemoterapi, ilaçlar vasıtasıyla kanser hücrelerini yok etmek, büyümesini ve dolaysıyla yayılmasını engellemek amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanser hücrelerinin yanı sıra başta dayanılmaz ağrılar olmak üzere birçok sorunu beraberinde getiren tümörleri küçültmek ve/veya yok edebilmek amacıyla da uygulanmaktadır. Tıbbi Onkolojinin alanına giren kemoterapinin kaç seans olacağı ve bu süreçte hangi ilaçların verileceği, kanserin türüne, yayılma hızına, tümörün büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir.

Kemoterapinin kanserle mücadelede en etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğu bilimsel bir gerçektir. İşte bu nedenle tedavinin hedefine ulaşabilmesi için hastanın, hekimin belirlediği takvim doğrultusunda hareket etmesi, kemoterapi seanslarını atlamaması son derece önemlidir. Kemoterapi sürecinde vücut hayli zorlandığı için özel bir beslenme programı uygulamak, hastanın daha rahat bir dönem geçirmesinde etkili olabilmektedir. Bu nedenle kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarının, hekimlerinin yönlendirmesiyle bir diyetisyenden destek almaları gerekmektedir.

 

İmmünoterapi: Güçlü Bağışıklık Sistemi Hastalığın Seyrini Belirler

Hemen her hastalıkta olduğu gibi kanserde de güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç vardır. Güçlü bağışıklık sisteminde, kişinin yaşam kalitesine dikkat etmesi kadar taşıdığı kalıtımsal özelliklerin de rolü vardır. Bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmaması, kanser tedavisini sekteye uğratır. Teknolojik ilerlemeler sayesinde tümör dokusu üzerinden yaptığımız moleküler genetik analizlerle tümörün çoğaldığı yolu saptayabiliyoruz ve o yolu hassaten bloke edebilen ilaçlar varsa da kemoterapi yerine immünoterapi’yi önermekteyiz. Diğer tedavi yollarınakıyasla daha az kullanılan bu yöntemde, kimyasal değil, laboratuvar ortamında üretilen biyolojik ilaçlar kullanılmaktadır.

 

Uzun ve Zorlu Bir Dönemin Sonunda Yepyeni Bir Hayat Var

Kanserbilimi yani Onkoloji, çağımızda milyonlarca kişinin mustarip olduğu bir soruna çözüm üretmeye çalışan tıp alanı. Gerek tanı koyarken gerekse tedavi sürecinde hastanın maruz kaldığı bedensel acının yanında yaşadığı psikolojik travma da kanseri yenme mücadelesinin ne kadar meşakkatli olduğunun bir göstergesidir. Hastanın, doktorunun rehberliğinde yürüttüğü bu uzun ve zorlu mücadeleden galibiyetle çıkmasının mükafatıysa hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek kadar yüksek: Yeniden doğmuşçasına yepyeni bir hayat…

Bölüm Doktorlarımız

Teşekkürler!

Talebiniz alınmıştır.
En kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Tamam

Hata!

Bir hata oluştu.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edip formu göndermeyi tekrar deneyin.

Tamam