Dermatoloji ve Dermatolog Nedir?

Vücudun her yerini kaplayan deri, yaşamın devam etmesini sağlayan sistemler (organlar, kaslar, dokular vb.), dış dünya arasına bir nevi bariyer oluşturan ve bu sistemi çevresel olumsuzluklardan korumakla yükümlü olan bir organdır. Başta hayati organlar olmak üzere tüm vücudu sarıp sarmalayan bu organ, pek çok kimyasal maddeler, çeşitli mikroorganizmalar, alerjenler gibi olumsuz çevresel koşullarına maruz kalmaktadır. Yaygın olarak Deri ve Zührevi Hastalıklar olarak bilinen Dermatoloji, gerek çevresel faktörlerle, gerekse vücuttaki herhangi bir rahatsızlığın deri üzerinde oluşturduğu etkilerle gerekse de primer deriye ait hastalıkların ele alındığı tıbbi birimdir. Cilt hastalıklarının bir kısmı cinsel yolla da buluşabildiği için Dermatoloji aynı zamanda Zührevi Hastalıkları da kapsamı içine almaktadır. Özetle Dermatoloji; deri, saç, tırnak, ağız mukozası ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır. Altı yıllık genel tıp eğitiminin ardından dört yıl cilt hastalıklarıyla ilgili eğitim alan uzman doktorlar ise Dermatolog olarak tanımlanmaktadır.

 

Deri Hastalıkları; 1500’den Fazla Deri Hastalığı Var!

Cilt, insan ömrü boyunca birçok çevresel etkiye maruz kalmaktadır. Bununla birlikte kişinin vücudundaki herhangi bir sağlık problemi, cildinde de kimi problemlere neden olabilmektedir. Örneğin diyabetin ileri aşamalarında, hastanın cildinde de bazı sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle Dermatoloji Bölümlerinde görev alan Dermatologlar, diğer birimlerdeki hekimlerle işbirliği içinde çalışmaktadırlar.

Bilimsel veriler, günümüzde 1500’den fazla deri hastalığı olduğunu, dahası bu hastalıkların varyantlarının da bulunduğunu göstermektedir. Ancak klinik bilgiler ışığında bu türlerin çoğunun ender olarak görüldüğü söylemek mümkündür. Cilt kanserleri, mantarlar, sedef, Behçet, akne, ergenlik sivilceleri, ağız içinde çıkan aftlar, saç dökülmesi, saçta yoğun kepeklenme, et benleri, tırnak batması, aşırı kıllanma gibi hastalıklar, sık rastlanan deri hastalıklarından bazılarıdır. Bununla birlikte frengi ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar da Dermatoloji’nin tanısını ve tedavisini üstlendiği hastalıklar arasında yer almaktadır.

 

Academic Hospital Dermatoloji Bölümü

Academic Hospital Dermatoloji Bölümü; alanında uzman ve deneyimli hekimlerinin eşliğinde her türlü cilt hastalığının tanı ve tedavisinin yanı sıra kozmetik dermatoloji uygulamalarını gerçekleştirmektedir. Paterji testi, punch biyopsi, doğrudan mantar arama yöntemi, wood ışığı muayenesi, elektrokoterizasyon, kriyoterapi (Sıvı azot gazı ile lezyonun dondurularak tedavisi), Molloscum ekstripasyonu, lezyon içi enjeksiyonlar ve benlerin taranması için dermaskopik incelemeler gibi uygulamalar, tanı ve tedavi sürecinde kullanılan başlıca yöntemlerdir

 

Test ve Tedavilerle Deriyi İyileştirmek

Paterji Testi:

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Hulusi Behçet’in, yoğun çalışmaları neticesinde 1930’lu yılların sonlarında dünya tıp literatürüne sunduğu ve kendi adını taşıyan Behçet hastalığın tanısının konulabilmesi için kullanılan bir testtir. Bu testte hastanın koluna 45 derecelik açıyla pikür uygulaması yapılmaktadır. 24 ila 48 saatlik dilim içerisinde uygulama yapılan bölgedeki lezyonlar değerlendirilmektedir.

Punch Biyopsi:

Derideki lezyonların ve bazı cilt hastalıklarının tanısı için sıklıkla kullanılan bir tanı yöntemidir. Tanının konulabilmesi için deriden silindir şeklinde, tam kat doku örneği alınarak incelenir. Operasyon geçiren bölgenin kısa sürede iyileşmesi, herhangi bir iz kalmaması (dikiş izi), bu yöntemi avantajlı kılan unsurlar arasında yer almaktadır.

Doğrudan Mantar Arama Yöntemi:

Yüzeysel mantar enfeksiyonlarına tanı koyabilmek amacıyla uygulanan son derece basit ama etkili bir yöntemdir. Bu yöntemde deri, kıl, tırnak, oral ve genital mukozadan alınan örneklemle mikroskobik incelemeler yapılmakta ve mantar olup olmadığına karar verilmektedir.

Wood Işığı Muayenesi:

Pigmentasyon bozukluklarının yanı sıra enfeksiyon hastalıklarının tanısı için de sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin tercih edilmesinin temel nedeni gözle görünmeyen bazı maddelerin floresans verme özelliğinden yararlanılarak görünür hâle getirilmesidir. Vitiligo (ala hastalığı), lekeler ve bazı enfeksiyonların teşhisinde ve ayırıcı tanısında kullanılmaktadır.

Elektrokoterizasyon:

Elektrik akımından yararlanılarak lezyonların yakılarak tedavi edilmesi yöntemidir. Bu yöntem; et benleri, genital siğiller, epidermal kistler ve nasır gibi deri hastalıklarının giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Molloscum ekstripasyonu:

Molloscum, sık görülen ve göreceli olarak zararsız bir viral deri enfeksiyonudur. Bulaşıcı bir enfeksiyondur ve başka bir bireyden direkt temas sonucu geçebilir. Daha ziyade çocuklarda ve genç erişkinlerde görülse de her yaştan kişide rastlanabilmektedir. Molloscum ekstripasyon ise 2-6 milimetrelik şişliğin operasyonel bir işlemle çıkarılmasıdır.

Kriyoterapi: 

Tedavi yöntemi ortadan kaldırılmak istenen hastalıklı bölgeye sıvı azot gazının uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Dokuya temas eden -196 °C'deki sıvı dokunun donmasını sağlar. Kısa süreli donma işlemi sonunda doku normal sıcaklığına geri döner. Bu donma- sürecinde hasta doku üzerinde bulunan hücreler tahrip olarak canlılığını yitirir. 

Botoks:

İnsanlar yaşadıkları yılların izini çoğu zaman yüzlerinde taşımaktadırlar. Zira yüzde oluşan kırışıklıklar, yaşla ilgili ipuçları vermektedirler. Kırışıklıklar, kişiler arası iletişimde de önemli bir role sahip mimik kaslarının üzerini örten derinin zaman içerisinde kıvrımlar oluşturmasıyla meydana gelmektedir. Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen Botulinum toksini bu tür kırışıklıkları gidermek amacıyla kullanılan en etkili yöntemdir. Daha ziyade Botoks olarak bildiğimiz yöntemde, hastanın mimik kasları içine uygulanan toksin aracılığıyla, sinirlerle sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki bağın kesilmesi sağlanır. Botoksla terleme tedavisi de gerçekleştirilmektedir. Botoksla terleme tedavisi uygulaması oldukça pratiktir. Aşırı terlemesi olan bölgeye botoks ilacı enjekte edilerek bölgedeki terlemenin önüne geçilir.

Teşekkürler!

Talebiniz alınmıştır.
En kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Tamam

Hata!

Bir hata oluştu.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edip formu göndermeyi tekrar deneyin.

Tamam